OpenX is open source software, een commerciële dienst en een bedrijf

Als er wordt gesproken over OpenX, dan is het niet altijd meteen duidelijk wat er bedoeld wordt: de software, de hostingdienst of het bedrijf, allemaal hebben ze dezelfde naam. Als vervolg op het recente artikel over de ontstaansgeschiedenis van OpenX in dit artikel een beschrijving van de diverse zaken die tegenwoordig onder de naam OpenX door het leven gaan.

OpenX Source: gratis open source software

Er bestaan op dit moment twee versies van de OpenX software. De ene versie is gepubliceerd als gratis open source software, onder de naam OpenX Source. Iedereen kan die software downloaden, en zelf installeren en configureren op een eigen server, of bij een internet of hosting provider.

OpenX OnRamp: gratis hosted ad server op basis van OpenX Source

De OpenX Source software wordt ook door het bedrijf OpenX gebruikt voor hun online dienst OpenX OnRamp. Dat is een gratis hosting service voor mensen die geen zin hebben om de software zelf te installeren of die niet weten hoe dat moet. Op het moment dat ik dit schrijf, in maart 2012, is de meest recente release OpenX Source v2.8.8, die is uitgebracht op 5 november 2011.

OpenX Enterprise: betaalde hosted ad server voor zeer grote publishers

Een andere versie van de heet OpenX Enterprise. Deze versie is alleen beschikbaar als hosted service van het bedrijf OpenX, en is niet gratis. Volgens de marketinginformatie is OpenX Enterprise voornamelijk bedoeld voor zeer grotere publishers (250 miljoen ads per maand, of meer). De gebruikersinterface en de functionaliteit van OpenX Enterprise vertoont vrijwel geen overeenkomsten met die van OpenX Source. Het is dan ook een beetje verwarrend dat men soms ook wel spreekt over versie 3.0, daarmee wordt de indruk gewekt dat OpenX Enterprise een doorontwikkeling is van de open source versie 2.8. In werkelijkheid is het een volledig nieuw stuk proprietary software, dat helemaal los staat van de open source software.

De overeenkomsten tussen OpenX Source v2.8 en OpenX Enterprise zijn dus alleen maar dat het woord ‘OpenX’ in de naam voorkomt en dat ze beide gemaakt zijn door een bedrijf dat ook OpenX heet.

Er bestaat geen technische upgrade van OpenX 2.8 (de downloadbare of de Hosted versie), iedereen die wil overstappen naar OpenX Enterprise moet helemaal opnieuw beginnen met het inrichten van adverteerders, campagnes, banners, sites en zones (alhoewel deze in OpenX Enterprise andere namen hebben), en alle ‘tags’ op alle bestaande websites vervangen. Met name voor grote publishers met veel sites is dit een flinke klus die grondig moet worden voorbereid.

Op haar eigen website en in andere publicaties legt het bedrijf OpenX vooral de nadruk op haar Enterprise product. Dat is begrijpelijk, dit is immers een betaalde hostingdienst, waarmee men omzet kan maken. De gratis open source versie brengt in dat perspectief geen geld in het laadje.

OpenX Market: een markt voor kopers en verkopers van advertentieruimte

De naam OpenX Market wordt gebruikt voor een systeem waarmee gebruikers van de OpenX Source, OpenX OnRamp en OpenX Enterprise hun overkochte advertentieruimte te koop kunnen aanbieden. Dat zijn de publishers, tegenwoordig vaak zelfs sellers genoemd. Aan de andere kant staan de kopers van advertentieruimte, de adverteerders die dus logischerwijs buyers worden gemoemd. De OpenX Market brengt vraag en aanbod bij elkaar door middel van een veilingproces. Van het geld dat adverteerders/buyers betalen houdt het bedrijf OpenX een percentage in als vergoeding voor de dienstverlening. Het resterende bedrag wordt uitbetaald aan de publishers/verkopers.

OpenX Hosted

Er heeft ook een tijdje een gratis en betaalde hostingdienst bestaan onder de naam OpenX Hosted, aangeboden door het bedrijf OpenX. Deze dienst was gebaseerd op de OpenX Source software versie 2.8. Mensen die gebruik maakten van de gratis variant zijn geruime tijd geleden omgezet naar OpenX OnRamp (zie boven). Van bronnen binnen het bedrijf OpenX is bekend dat er nog steeds klanten zijn die werken op OpenX Hosted 2.8, deze klanten worden in het eerste kwartaal van 2012 actief benaderd en gedwongen om over te stappen naar OpenX Enterprise.

OpenX: een bedrijf in London (UK) en Pasadena, CA (USA)

OpenX is ook de naam van een bedrijf dat formeel bestaat uit OpenX.org Ltd, gevestigd in London, en een 100% dochter genaamd OpenX Technologies, Inc., gevestigd in Pasadena, in de Amerikaanse staat California. De medewerkers in London houden zich vooral bezig met verkoopactiviteiten, bijvoorbeeld voor de Europese markt, en met ondersteuning. De overige activiteiten, zoals productontwikkeling, technische zaken, management, worden uitgevoerd vanuit Pasadena.

About Erik Geurts - onafhankelijk OpenX Source Specialist

Erik Geurts is een zeer ervaren onafhankelijk OpenX Source specialist, OpenX Source hosting provider en plugin ontwikkelaar. Hij is sinds eind 2003 actief betrokken bij de OpenX community, onder andere als trainer en consultant. Hij is ook eigenaar van een bedrijf dat hosting van de OpenX Source software verzorgt, en daarnaast geavanceerde plugins voor OpenX Source ontwikkelt. Erik Geurts heeft als OpenX consultant gewerkt voor honderden bedrijven in tientallen landen.

OpenX Source Ad Server