Waar blijft OpenX 3.0?

Een jaar geleden, op 16 december 2009, had ik een ontmoeting met OpenX CTO John Linden en OpenX Vice President of Enterprise Sales Mike Downey, tijdens hun verblijf in Nederland. Ze bezochten diverse landen en bedrijven in Europa en ik had de gelegenheid om bijna 2 uur met ze te praten in een café in hartje Amsterdam.

Meeting met OpenX executives in december 2009

We spraken over de ontwikkelingen van hun bedrijf, en de overgang waar ze midden in zaten, van een puur open source team naar een commercieel bedrijf. In die tijd waren er veel zorgen over de performance van OpenX Hosted (OpenX Hosted heet nu OpenX OnRamp). Ik vroeg hen ook hoe ze dachten de ontwikkeling van de OpenX software voort te zetten, aangezien ze het kantoor in Polen met het merendeel van hun ontwikkelaars hadden gesloten, en hun kantoor van Londen naar Pasadena in Californië hadden verplaatst.

John en Mike probeerden me te overtuigen dat ze op schema lagen met de ontwikkeling van de volgende versie, en dat ze verwachten dat die klaar zou zijn in het eerste kwartaal van 2010. Ze zeiden ook dat die versie “amazing” zou zijn, en dat ik snel een username zou krijgen voor de beta versie.

We spraken ook over het AdserverPlugins.com project dat ik enige tijd daarvoor had helpen oprichten. Ik legde uit dat het mijn doel is om OpenX nog aantrekkelijker te maken door derde partijen te laten bijdragen in de vorm van nieuwe functionaliteit, en ze waren het er mee eens dat dit een goed idee was. Ik vertelde hen zelfs uitgebreid over de Retargeting Plugin for OpenX die we op dat moment nog niet eens hadden aangekondigd. Ze leken verbaasd en blij over dergelijke ontwikkelingen, maar ook een beetje geschokt dat er kennelijk anderen dan OpenX zelf bezig waren met dergelijke initiatieven.

Ik vertrok na deze bijeenkomst met een gevoel van verwachtingen. Ze zeiden dat OpenX 3.0 bijna klaar was en binnen 3 maanden beschikbaar zou zijn. Toen begon het wachten.

Veel aankondigingen, geen vooruitgang in 2010

Het is nu exact een jaar later, en er is niets gebeurd. OpenX heeft een slechte eerste helft van het jaar gehad, doordat er meerdere security problemen werden ontdekt in de OpenX 2.8 software, met als resultaat dat honderden of misschien wel duizenden OpenX installaties gehackt werden en besmet met malware. Gelukkig kwamen er vrij snel correcties voor deze problemen, maar het was toch een onplezierige ervaring.

In maart 2010 werd een project met France Telecom’s Orange aangekondigd, over een Europese equivalent van de OpenX Market, genaamd Orange Market. Het persbericht noemde als startdatum het tweede kwartaal van 2010, maar dit is nooit gebeurd. In augustus 2010 kwam er een aankondiging van een vergelijkbaar project in Japan, genaamd “OpenX Market Japan“. Tot op de dag van vandaag is dat het laatste wat we over dat project gehoord hebben.

Vanaf augustus begon OpenX het product OpenX Enterprise te promoten, dat is de betaalde hosting versie van OpenX Ad server, maar er was nog steeds geen spoor van OpenX 3.0 software. Ik kreeg tegelijkertijd nog steeds melding van mensen die zeer teleurgesteld waren over de performance en stabiliteit van OpenX Community Hosted.

Toen OpenX in oktober 2010 hun nieuwe website lanceerden, ontdekten veel mensen tot hun grote verbazing dat de link naar het inlogscherm van OpenX Community Hosted was verdwenen. Het was alsof je op een dag terug komt van school, en dan te ontdekken dat je ouders verhuisd zijn, en om het nog erger te maken, vergeten zijn om je het nieuwe adres te vertellen. Er kwamen nieuwe namen voor enkele producten. OpenX Community Hosted heette ineens OpenX OnRamp, OpenX Enterprise Hosted werd afgekort tot OpenX Enterprise, en OpenX Community Download kreeg de naam OpenX Source. Maar er was nog steeds geen spoor van de OpenX 3.0 software.

Wat is er gebeurd met OpenX versie 3.0?

We waren gewend dat OpenX de software ontwikkelde als echte open source, met alles in het volle licht. Er is een Developer zone die ooit erg actief was maar nu zeer dood lijkt. Er is daar geen enkele indicatie te vinden over de ontwikkeling van OpenX 3.0.

Tegelijkertijd is OpenX begonnen met uitgebreide promotie over OpenX Enterprise, hun betaalde hostingdienst voor de OpenX software, zonder veel inspanning te steken in OpenX OnRamp, het gratis alternatief voor kleine uitgevers. Ze lijken er veel belang aan te hechten om veel klanten te werven voor OpenX Enterprise, in wat lijkt op een poging om een omzetmodel te ontwikkelen. Ik vraag me af: is het wel slim om te proberen te concurreren met een sterke marktpartij als DoubleClick for Publishers?

Ik heb uitspraken gelezen dat OpenX Enterprise “binnenkort” zal worden opgewaardeerd naar de OpenX 3.0 software. Dat is verrassend, op zijn minst, aangezien deze versie nog nooit is gezien, dat wil zeggen niet in het openbaar.

Of is de strategie veranderd en ontwikkeld OpenX Ltd tegenwoordig proprietary software? Hebben ze niet eens de intentie om deze software beschikbaar te stellen als download? Wat betekent dit voor de tienduizendend particulieren en bedrijven over de hele wereld die OpenX gebruiken als ad server? Zitten ze vast aan versie 2.8?

Toen ik voor het eerst met deze software in aanraking kwam in 2002/2003 heette het nog phpAdsNew, later werd dat even Openads and uiteindelijk OpenX, en zo heet nu ook het bedrijf. Als het woord ‘open’ in je bedrijfsnaam staat, impliceert dat niet een vorm van commitment om transparant te zijn naar je loyale gebruikers over je plannen?

Gelukkis is de OpenX 2.8 software nog steeds open source in de werkelijke betekenis van het woord. Dit betekent dat iedereen het recht heeft om deze software als basis te gebruiken voor verdere ontwikkeling. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren in 2011 en daarna.

About Erik Geurts - onafhankelijk OpenX Source Specialist

Erik Geurts is een zeer ervaren onafhankelijk OpenX Source specialist, OpenX Source hosting provider en plugin ontwikkelaar. Hij is sinds eind 2003 actief betrokken bij de OpenX community, onder andere als trainer en consultant. Hij is ook eigenaar van een bedrijf dat hosting van de OpenX Source software verzorgt, en daarnaast geavanceerde plugins voor OpenX Source ontwikkelt. Erik Geurts heeft als OpenX consultant gewerkt voor honderden bedrijven in tientallen landen.

OpenX Source Ad Server