Zorgen over performance van OpenX Hosted

In de afgelopen maanden ben ik een flink aantal keren benaderd door mensen die vragen hadden over OpenX Hosted (wat onlangs de naam OpenX Community Hosted heeft gekregen). Ze hadden allemaal last van hetzelfde problem: het gebruik van de user interface van OpenX Hosted, bijvoorbeeld om een campagne toe te voegen of om de statistieken te bekijken, is onmogelijk vanwege technische problemem. Het systeem is ofwel extreem traag of het werkt helemaal niet en laat een foutmelding zien. Ik heb geen berichten gekregen of dit ook van invloed is op de uitlevering van de advertenties, maar afwezigheid van bewijs is niet hetzelfde als bewijs van afwezigheid.

Aantal gebruikers OpenX Hosted blijft groeien

Toen OpenX Hosted werd aangekondigd als een gratis hosted ad server, in oktober 2008, konden gebruikers maximaal 25 miljoen advertenties per maand vertonen zonder een cent te betalen. Begin februari 2009 maakte OpenX bekend dat er al meer dan 5.000 accounts waren aangevraagd, en tegelijkertijd werd het gratis abonnement verhoogd tot 100 miljoen impressies per maand.

Het aantal gebruikers moet sindsdien zijn blijven groeien, alhoewel ik helaas geen recente cijfers heb. Natuurlijk zullen niet alle gebruikers in de buurt van dat maximum van 100 miljoen impressies per maand komen, maar alle gebruikers samen moeten toch wel een significante belasting van de servers van OpenX Hosted opleveren.

Op probleemdagen beginnen de problemen rond 3 uur ’s middags, op het moment dat aan de oostkust van de VS de werkdag begint, en ze duren tot ongeveer 3 uur ’s nachts als aan de westkust de meeste kantoorwerkers weer naar huis gaan. Dit is een duidelijke indicatie dat het probleem zijn oorzaak vindt in onvoldoende capaciteit.

OpenX status page

OpenX Systems Performance Page

OpenX Systems Performance Page

Een paar maanden geleden, na een paar incidenten met down time, heeft OpenX een pagina gemaakt met systeem status informatie. Het heet ‘OpenX System Performance’. Volgens de toelichting op de pagina wordt het dagelijks bijgewerkt en zou het de actuele status van een aantal componenten van de systemen van OpenX moeten weergeven, inclusief OpenX Community Hosted, OpenX Market, de OpenX.org website en de forums.

Ik weet echter niet zeker of deze pagina wel accurate informatie vertoond. Ik heb zelf een aantal gevallen meegemaakt waarbij de OpenX Hosted user interface ernstige problemen had, terwijl de status page gewoon het ‘Operating normally’ icoontje liet zien.

About Erik Geurts - onafhankelijk OpenX Source Specialist

Erik Geurts is een zeer ervaren onafhankelijk OpenX Source specialist, OpenX Source hosting provider en plugin ontwikkelaar. Hij is sinds eind 2003 actief betrokken bij de OpenX community, onder andere als trainer en consultant. Hij is ook eigenaar van een bedrijf dat hosting van de OpenX Source software verzorgt, en daarnaast geavanceerde plugins voor OpenX Source ontwikkelt. Erik Geurts heeft als OpenX consultant gewerkt voor honderden bedrijven in tientallen landen.

OpenX Source Ad Server