OpenX Ad Server v2.8.1 uitgebracht

Vlak voor het weekend is versie 2.8.1 van de OpenX Ad Server uitgebracht. Deze nieuwe versie bevat hoofdzakelijk bug fixes, maar ook een oplossing voor een vrij serieus security probleem en een paar leuke verbeteringen.

Verbeteringen

De functionele veranderingen in versie 2.7.1 van OpenX Ad Server hebben vooral betrekking op de integratie met de OpenX Market:

  • Er is een nieuwe scherm in de ‘Inventory’ tab, ‘OpenX Market Quickstart‘ genaamd. Het stelt traffickers in staat om in een keer meerdere campagnes in te stellen zodat ze de OpenX Market gebruiken. Daarbij is het mogelijk om de minimum prijs voor al die campagnes tegelijk in te stellen, of voor elke campagne apart. Deze nieuwe fature zal vooral verwelkomd worden door gebruikers die heel veel campagnes hebben omdat het de handelingen om OpenX Market te gaan gebruiken sterk vereenvoudigt.
  • Ook niuew is de ‘Ad Quality Tool‘. Dit scherm laat een overzicht zich van de advertenties die via de OpenX Market zijn vertoond op de websites, en het is zelfs mogelijk om bepaalde advertenties te weren (bijvoorbeeld advertenties van concurrenten).
  • Het is nu ook mogelijk om meerdere OpenX installaties te koppelen aan hetzelfde OpenX Market account. Dit is vooral handig voor gebruikers die meerdere OpenX installaties hebben, of bijvoorbeeld zowel een OpenX Hosted account en een eigen OpenX Ad Server.

Het is niet zo’n verrassing dat de nieuwe en verbeterde functies allemaal te maken hebben met OpenX Market. Dat is immers een belangrijk onderdeel van het business model van OpenX, en het lijkt slim om het voor publishers makkelijker te maken om de OpenX Market te gaan gebruiken of meer te gebruiken.

Bug fixes

Versie 2.8.0 was de eerste versie uit de 2.8 serie, en het was vrijwel onvermijdelijk dat er bugs in zetten, zelfs na het relatief lange en intensieve beta-test programma. Een bug fix release was dus nodig, en dat is precies wat deze versie is. De release notes bevatten alle details. Een groot probleem in versie 2.8.0 was een bug waardoor iederen kon inloggen als administrator, en dat is nu opgelost.

Upgrading from an earlier version

Ik was vooral benieuwd hoe het upgraden werkt in relatie tot de plugins. Dat is een nieuw onderdeel van versie 2.8 en ik had er nog geen ervaring mee qua upgrades. Het blijkt dat de ontwikkelaars daarvoor een slimme truc hebben gemaak. Tijdens de upgrade moet men het ‘path’ opgeven van de vorige versie, en de upgrade wizard bekijkt dan welke plugins daar voorhanden zijn. Er wordt dan gekeken of er een nieuwere versie van de plugins beschikbaar is op de OpenX website en daarna worden alle plugins ook in de nieuwe versie bijgewerkt of toegevoegd. Dit is allemaal volledig geautomatiseerd en het werkt prima.

Moet ik upgraden?

Als u OpenX 2.8.0 op uw site of server heeft, dan denk ik dat upgraden een must is, al was het maar vanwege dat security probleem. Deze nieuwe versie 2.8.1 is ook de eerste versie die voor mij geen enkel probleem opleverde bij upgrades vanaf de oudere versie 2.6.5. Nog steeds is het aan te raden om ee uitgebreide test te doen van de upgrade procedure.

Een puntje van kritiek: Ik ben er persoonlijk geen voorstander van om een upgrade vlak voor het weekend uit te brengen. Net als bij elke vorige upgrade zullen er mensen tegen problemen aanlopen, en gedurende het weekend zullen ze moeilijker support kunnen krijgen dan midden in de week.

Toen vorige jaar OpenX Hosted werd aangekondigd waren veel mensen bang dat er minder aandacht zou komen voor de downloadbare versie. In werkelijkheid is het nu echter andersom. OpenX Hosted draait nog steeds op de oude versie 2.7.30-beta. Een eigen OpenX installatie heeft dus het voordel dat men een nieuwere versie kan gebruiken dan bij gebruik van OpenX Hosted.

OpenX Ad Server version 2.8.1 kan nu worden opgehaald van de OpenX website.

About Erik Geurts - onafhankelijk OpenX Source Specialist

Erik Geurts is een zeer ervaren onafhankelijk OpenX Source specialist, OpenX Source hosting provider en plugin ontwikkelaar. Hij is sinds eind 2003 actief betrokken bij de OpenX community, onder andere als trainer en consultant. Hij is ook eigenaar van een bedrijf dat hosting van de OpenX Source software verzorgt, en daarnaast geavanceerde plugins voor OpenX Source ontwikkelt. Erik Geurts heeft als OpenX consultant gewerkt voor honderden bedrijven in tientallen landen.

OpenX Source Ad Server