OpenX 2.7 public beta fase van start gegaan

Onlangs is de openbare beta fase van de nieuwe versie van OpenX van start gegaan, OpenX 2.7-beta. Dat betekent dat iedereen die dat wil de software kan downloaden en uitproberen. Meer informatie is te vinden in het blog bericht what’s new in OpenX 2.7, inclusief een download link.

Het is niet zo bekend dat deze 2.7 beta versie al enige tijd geleden is toegestuurd aan een klein groepje testers. En daarnaast draait de beta software al enige tijd op OpenX hosted.

Ik ben al een paar maanden met deze 2.7 beta aan de slag, en ik mag wel zeggen dat ik onder de indruk ben. Er zijn diverse verbeteringen doorgevoerd in de user interface, met als doel om de bediening eenvoudiger te maken, vooral voor nieuwe gebruikers. Een andere belangrijke ontwikkeling is de plugin architectuur, die het mogelijk maakt om functionaliteit toe te voegen zonder het kernsysteem te hoeven veranderen. Vele onderdelen van de basissoftware zijn zelfs al omgebouwd naar plugings, en er zijn plannen voor nog meer plugins. Meer informatie is te vinden in de release notes.

Net zo interessant is de mogelijkheid om deel te nemen aan de OpenX Market. Tot nu toe was dit alleen maar beschikbaar voor gebruikers van OpenX Hosted, maar nu is het dus ook onderdeel van de software die men kan downloaden.

De ontwikkelaars van OpenX geven ontwikkel- en beta-versies altijd een oneven getal mee achter de punt, en zodra de software stabiel is bevonden wordt dit verhoogd naar een even getal. De eerstvolgende stabiele versie van OpenX wordt dus v2.8. Ik sprak onlangs met de Chief Technology Officer van OpenX, John Linden, en hij vertelde dat ze van plan zijn om versie 2.8 binnen een paar weken uit te brengen. Dat is een vrij ambitieus plan maar aan de andere kan is deze versie al aardig compleet. Binnen het OpenX team wordt het al als release candidate aangeduid.

I wil benadrukken dat dit beta software is, and het is altijd verstandig om voorzichtig te zine op een live website. Ik adviseer om op zijn minst eerst een test upgrade te doen op een kopie van het live systeem. De veranderingen bij de overgang van versie 2.6 naar 2.7/2.8 zijn substantieel, en de database structuur wordt ingrijpend veranderd. Er is geen weg terug!

About Erik Geurts - onafhankelijk OpenX Source Specialist

Erik Geurts is een zeer ervaren onafhankelijk OpenX Source specialist, OpenX Source hosting provider en plugin ontwikkelaar. Hij is sinds eind 2003 actief betrokken bij de OpenX community, onder andere als trainer en consultant. Hij is ook eigenaar van een bedrijf dat hosting van de OpenX Source software verzorgt, en daarnaast geavanceerde plugins voor OpenX Source ontwikkelt. Erik Geurts heeft als OpenX consultant gewerkt voor honderden bedrijven in tientallen landen.

OpenX Source Ad Server