OpenX hosting: opties en alternatieven

Auteur: Erik Geurts – Publicatiedatum: 9 juni 2009

OpenX Ad Server logo

Er zijn drie opties voor de hosting van de OpenX Ad Server: zelf hosten, een account bij OpenX Community Hosted, of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf

Als het besluit is genomen om de OpenX Ad Server te gaan gebruiken, dan is de volgende belangrijke stap om antwoord te geven op de vraag: Waar en hoe ga ik OpenX hosten?

Er zijn in feite maar drie opties:

  • zelf hosten op een eigen site of server
  • een account bij OpenX Hosted
  • outsourcing van de hosting aan een gespecialiseerd bedrijf

Hieronder zal ik al deze opties bespreken, met de voordelen en nadelen. Zoals altijd heeft elke situatie zijn eigen karakteristieken, en daarom bestaat er geen eenduidig antwoord op de vraag waar en hoe OpenX gehost moet worden. Ik hoop dat u in staat ben uw eigen beslissing te nemen op basis van de informatie die ik hier presenteer.

Af te wegen factoren: kosten, flexibiliteit, schaalbaarheid en gemoedsrust

Bij het nemen van de beslissing waar en hoe u het OpenX systeem gaat onderbrengen, zijn er een aantal aspecten die aan de orde zouden moeten komen: kosten, flexibiliteit, schaalbaarheid en gemoedsrust.

Kosten zijn tegenwoordig vaak de enige factor die men afweegt. Dat is begrijpelijk, aangezien het erg eenvoudig is om deze te kwantificeren en te vergelijken. Het is aanlokkelijk om de goedkopste optie te kiezen, in ieder geval voor de korte termijn, maar op langere termijn kan dat leiden tot onverwachte kosten en zorgen.

OpenX hosten op uw eigen site of server

Aangezien OpenX Ad Server gratis open source software is die iedereen kan downloaden van deĀ  OpenX.org website, is het eenvoudig om het te installeren op uw eigen server. Ook als u overweegt om de hosting uiteindelijk uit te besteden, zou ik aanbevelen om eerst een eigen evaluatie-systeem te maken, om beter bekend te raken met de software en de functionaliteit.

De kosten om OpenX Ad Server zelf te hosten zijn misschien verwaarloosbaar, zeker als u beschikt over ruim voldoende disk ruimte en bandbreedte op uw server. Als u weet hoe u een PHP/MySQL applicatie moet installeren, en als u de installatie instructies volgt, dan heeft u waarschijnlijk geen hulp nodig, en dat levert natuurlijk een grote mate van flexibiliteit op. U zult wel zelf moeten zorgen voor backups en upgrades. Wanneer het verkeer op uw website begint te groeien, dan geldt dat ook voor de ad server, wat leidt tot een noodzaak tot schaalvergroting. Door de OpenX Ad Server bij de eerste installatie al zo te configureren dat schaalbaarheid mogelijk is, bespaart u zich voor de toekomst veel werk. Het hosten van uw eigen ad server betekent wel dat u zelf moet zorgen voor de oplossing van technische problemen, het herstellen van storingen. U bent zelf degene die de zorgen draagt. Bij deze optie is de gemoedsrust dus laag.

Hosting van uw eigen OpenX Ad Server is een prima idee als u kennis heeft van PHP en MySQL, als u bereid ben om er een beetje tijd in te steken om de software te installeren en configureren, en als u in staat bent om de upgrades uit te voeren. U heeft ook voldoende diskruimte en bandbreedte op uw server nodig. Als dit alles klinkt als een te grote last, dan is het misschien verstandig om de opties die hieronder worden belicht te overwegen, namelijk om een account te openen bij OpenX zelf of om de hosting uit te besteden aan een externe partij.

Een gratis account bij OpenX Community Hosted

In 2008 begon OpenX.org, het bedrijf dat de OpenX Ad Server software ontwikkelt, met een dienst genaamd ‘OpenX Community Hosted’. Ze hebben daarvoor een gigantische installatie van OpenX neergezet, en iedereen kan een account op dit systeem aanvragen. Het gebruik van OpenX Community Hosted is gratis tot maximaal 100 miljoen impressies per maand. Er is ook een betaalde versie genaamd ‘OpenX Enterprise Hosted’, die later in dit artikel bij het onderdeel ‘outsourcing’ wordt besproken.

Als het gaat om de kosten is het moeilijk om OpenX Community Hosted te overtreffen, want het is immers gratis. Het is ook behoorlijk flexibel: het openen van een account is eenvoudig, en waarschijnlijk kunt u binnen een uurtje nadat u de inloggegevens heeft ontvangen de eerste banners al op uw site vertonen. Als u wilt overstappen van uw eigen OpenX systeem naar OpenX Community Hosted, hou dan wel in gedachten dat er geen importmogelijkheid bestaat, en dat u dus alles met de hand opnieuw moet invoeren. Ook moet u alle invocation codes op de site vervangen. Er is ook geen exportfunctie, dus als u in de toekomst ooit wilt overstappen naar een eigen OpenX systeem dan geldt weer dat u alles opnieuw moet aanmaken. Wanneer u gebruik maakt van OpenX Community Hosted dan heeft u geen beschikking over de API en ook is het niet mogelijk om plugins toe te voegen.

Met betrekking tot schaalbaarheid zit u goed, want daar zorgt OpenX.org voor, en als het goed is zullen ze verwerkingscapaciteit toevoegen als de noodzaak daarvoor ontstaat. En u hoeft ook niet na te denken over software upgrades, database backups, server monitoring of disaster recovery, dus uw gemoedsrust is bijna een gegeven.

Als u eigenaar bent van een kleine site of een paar kleine sites, als u beneden de limiet van 100 miljoen impressies per maand blijft en als u kunt leven met support via een forum en het ontbreken van plugins en de API, dan is OpenX Community Hosted waarschijnlijk een goede optie om te overwegen. Gratis is moeilijk te overtreffen, immers! Maar u moet wel bereid zijn om te accepteren dat er ook nadelen zitten aan gratis diensten, inclusief bijvoorbeeld storingen, slechte performance en het ontbreken van support.

De hosting van OpenX Ad Server uitbesteden

Een andere optie om te overwegen is om de hosting van uw OpenX Ad Server uit te besteden aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Net als met alle andere vormen van hosting van websites en applicaties zijn er ontelbare hosting providers die deze dienst kunnen leveren, en het kiezen van de beste optie voor uw situatie zal niet altijd eenvoudig zijn.

OpenX Enterprise Hosted

Zoals hiervoor al aangehaald is OpenX Community Hosted een gratis dienst zolang u minder dan 100 miljoen advertentie impressies per maand levert. Wanneer u over die grens gaat maar wel bij OpenX als dienstverlener wilt blijven, dan kunt u overstappen op een betaalde dienst genaamd OpenX Enterprise Hosted. Aangezien deze wordt verzorgd door dezelfde mensen die de software hebben ontwikkeld, zou u topklasse service en ongevenaarde expertise moeten verwachten. OpenX Enterprise Hosted wordt verzorgd met dedicated servers en heeft een uptime garantie van 99,75%. Maar het is niet goedkoop.

OpenX Enterprise Hosted kost US$ 1.200 per maand, voor elk volume tot maximaal 50 miljoen impressies per maand. Als u daarboven komt, geldt een meerprijs op basis van een tarief van US$ 17,50 per 1 miljoen impressies (een CPM van $ 0,0175). Er zijn geen extra kosten voor dataverkeer maar er geldt wel een eenmalig installatietarief van US$ 1.000. Meer informatie is te vinden op de website van OpenX.

Naar mijn mening zijn de kosten van OpenX Enterprise Hosted vrij hoog. Het betekent wel dat uw gemoedsrust hoog zou moeten zijn, aangenomen dat u vertrouwen heeft in OpenX.org als uw hosting provider. Schaalbaarheid zit bij de deal inbegrepen, en ook de flexibiliteit die gepaard gaat met een dedicated systeem inclusief het gebruik van de API en de mogelijkheid om plugins te laten installeren.

Uitbesteden bij een gespecialiseerde provider

OpenX Ad Server is ‘slechts’ een PHP/MySQL applicatie, maar het kan zijn dat uw hosting provider niet genoeg weet van de software. Als u van plan bent om bij de provider te blijven die u kent en die u vertrouwt (en dat is heel wat waard tegenwoordig!) dan loont het misschien de moeite om een OpenX deskundige in te schakelen om u en de provider te helpen met de installatie en configuratie. Het grootste deel van het werk is technisch van aard (tuning van de hardware en het operating systeem, de web server, de database server en het netwerk). Een hosting provider zou de kennis daarvoor in huis moeten hebben, het gaat om dat kleine beetje extra expertise over de OpenX software.

Wanneer u bij een hosting provider een offerte aanvraagt, dan zijn ze waarschijnlijk niet in staat om die prijs uit te drukken in een CPM bedrag, vooral als ze geen ervaring met OpenX hebben. Ze zullen u een bedrag noemen voor de server(s) en de bandbreedte. Het is misschien moeilijk om uit te rekenen wat voor server u nodig heeft en hoeveel dataverkeer. U zult de kosten van een gigabyte aan dataverkeer moeten omrekenen naar de prijs per 1000 impressies (CPM), en daarbij ook de kosten van de server moeten verdisconteren.

U zult waarschijnlijk providers kunnen vinden die bereid zijn om deze vorm van hosting aan te bieden voor onvoorstelbaar lage tarieven. Zoals al gezegd in de introductie zijn kosten echter niet de enige factor die u zou moeten overwegen. Als u werkt met een ervaren en professionele provider dan zou u ook overeenstemming moeten bereiken over de flexibiliteit die nodig is voor uw situatie, en natuurlijk ook de schaalgrootte en schaalbaarheid. Als u de hosting van een applicatie zoals OpenX uitbesteedt, dan zou u daarmee ook de zorgen moeten uitbesteden, en dat zou moeten resulteren in gemoedsrust voor u.

Een beslissing nemen

Op basis van de opties die ik hierboven heb besproken, zult u zelf de voordelen en nadelen moeten afwegen en uw eigen beslissing moeten nemen. Er is geen keuze die voor iedereen de juiste is.

Een mogelijk scenario is om te beginnen om de ad server zelf te hosten, maar om die zodanig te configureren dat er een groeipad mogelijk is waarbij u later overstapt naar outsourcing. Dat heeft als voordeel dat u begint met lage kosten op de korte termijn maar ook de flexibiliteit heeft om later door te groeien naar uitbesteden en zo de benodigde schaalbaarheid te realiseren. Het zal zich terug betalen om aan het begin een beetje tijd te besteden aan voorbereidingen en planning, zodat u er klaar voor bent als uw site(s) gaan groeien.

download Download: OpenX Hosting Opties en Alternatieven

Version: 1.0
Updated: 2009/06/09
Size: 99.94 KB
Erik Geurts - OpenX expert

Erik Geurts - OpenX expert

Over de auteur: Erik Geurts is een ervaren OpenX consultant, die sinds 2003 klanten in Nederland en ver daarbuiten assisteert met het implementeren, gebruiken en optimaal benutten van de OpenX software. Hij is tevens mede-initiatiefnemer van het www.adserverplugins.com project.

Deel dit via:
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email